Gå till innehåll

“Den gröna omställningen”: Regeringen vill förenkla tillståndsprocesser för vindkraftverk

Foto: Regeringen

Bland annat vill regeringen korta processen som krävs för att få bygga ny kärnkraft, samt för att starta gruvbrytning. Men även vindkraftsparker.

– Tillståndsprocesserna är idag för långa och för ohållbara, sa statsminister Ulf Kristersson (M), på presskonferens med företrädare från samtliga av Tidöpartierna idag.

Martin Kinnunen (SD) sa att regeringen vill ändra på upplevelsen att myndigheter ställer sig i vägen för företag när de vill utvecklas. Ambitionen är att byråkratin ska bli mer konstruktiv och behjälplig mot företag som söker olika sorters tillstånd.

– Ska lokala förekomster av knärot, salamander och grodor verkligen kunna hindra utbyggnaden av nya gruvor och vindkraftsparker i den utsträckning den gör i dag. Vi ställer ett frågetecken efter det, sa energiminister Ebba Busch (KD), och föreslår alltså att även vindkraftsparker ska bli lättare att bygga ut i Sverige.

Planen är att en utredning i frågan ska presenteras i december nästa år, och att förenklingarna ska vara på plats under mandatperioden.

Se också: Försvarsmakten: havsbaserad vindkraft försämrar Sveriges militära förmåga

Se också: Tysk forskare: Vindkraftverk orsakar torka och uppvärmning

Senaste från Nyhetsbyrån