Gå till innehåll

Regeringen vill ta till “åtgärder” mot koranbränningar

Justitieminister Gunnar Strömmer (M)/Koranen skändas med en baconskiva vid en demonstration. Foto: TV4/Pelle Nilsson

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) meddelar att han överväger “åtgärder för att värna medborgarnas trygghet”, som ett resultat av de islamkritiska demonstrationer som har skett i Sverige den senaste tiden. Han syftar bland annat på den ilska som uppstått i den muslimska världen mot Sverige, och att demonstrationerna genererat “hot mot vår inre säkerhet”, rapporterar Svenska Dagbladet.

Justitieministern vill däremot inte berätta för tidningen exakt vad det är han planerar. På regeringskansliet har det pågått ett “intensivt analysarbete” kopplat inte bara till muslimsk upprördhet över svensk yttrandefrihet, utan även till den så kallade desinformationen i muslimsk media att svenska socialtjänsten kidnappar muslimska barn. Samtidigt bedyrar han att yttrandefriheten inte på något sätt kommer förändras.
– Om vi skulle börja inskränka vissa yttranden baserat på deras innehåll, det tror jag är en farlig väg för vårt öppna fria samhälle, utvecklar Strömmer för TV4.

Ebba Busch (KD): “Jag lider med mina muslimska systrar och bröder”
Även vice statsminister Ebba Busch uttrycker att islamkritiska demonstrationer borde få äga rum och är en del av yttrandefriheten, men vill ändå visa sympati för muslimer som blir kränkta av dem.
“Det är förkastligt att man bränner andra människors heliga skrifter och tycker inte att man ska göra det”, säger hon.

Senaste från Nyhetsbyrån