Gå till innehåll

Regionen lägger ned akutmottagningen – 10 000 i protest i Lidköping

Foto: Gunilla Börjesson

Styret i Västra Götalands region har beslutat att flytta Lidköpings akutmottagning till Skövde, en 45 minuter lång bilresa bort. Då gick Lidköpingsborna man ur huse för att visa sitt missnöje i stadsträdgården i staden.

– Man gråter, man är arg och man spyr ur sig galla, det är så många känslor, säger en sjuksköterska på mottagningen till SVT. Hon menar att det politiska beslutets konsekvensanalyser inte har varit offentliga, och kritiserar styrets bedömning att Lidköping får nöja sig med en närakut istället.

Flera sjuksköterskor kommer hellre sluta än att börja jobba i Skövde, säger de till SVT.

Niklas Stål, som har ett sjukdomstillstånd som gör att han är beroende av vården på på Lidköpingsakuten, säger till Riks att det är en “enorm sorg” för staden att förlora sitt sjukhus, eftersom det finns personlig vård där.
– Jag är inne åtta-nio timmar i veckan på sjukhus. Och det är så proffsigt. Det är ett fantastiskt fint sjukhus, säger han, och menar att politikerna inte har lyssnat på medborgarna i frågan.

Hemligt beslut
Sverigedemokraterna, som sitter i opposition i Västra Götalands region, är mycket kritiska till beslutet.
– Det var ju inga andra regionpolitiker där idag än vi, och det var ju personal som talade, det var arrangörer, det var läkare, och det var lokalpolitiker från Lidköping, säger oppositionsrådet Håkan Lösnitz (SD), som var på plats vid demonstrationen, till Riks.

– Sjuklövern hade hemliga förhandlingar bakom lyckta dörrar där inte vi fick vara med, och inte ens veta om, påstår han om styrets drastiska beslut. Han menar att besparingar skulle kunna göras på andra sätt än genom att flytta akutmottagningen från Lidköping.

Senaste från Nyhetsbyrån