Gå till innehåll

Reinfeldt: Sverigetröjan tillhör muslimerna

Fredrik Reinfeldt (M). Foto: Facebook/Getty Images

Sveriges landslagströja är en “symbol för ett inkluderande samhälle”, anser fotbollförbundets ordförande och Sveriges förre statsminister Fredrik Reinfeldt, i en intervju med Dagens Nyheter. Den mycket invandringsliberale ex-statsministern menar att det är viktigt att tröjan ska fortsätta stå för “öppenhet”, efter det svenskfientliga muslimska terrordådet i Bryssel förra veckan, där två svenskar miste livet.

“Och med tanke på attentatsmannens ursprung vill jag säga: vi har över 500 000 muslimer i Sverige. Det här är deras tröja också. De har all rätt att med stolthet bära den här tröjan”, säger den moderate ex-politikern, som av många anses ha ansvar för Sveriges sedermera extremt kritiserade migrationspolitik under 2010-talet.

I terrordådet i Bryssel 16:e oktober sköts två svenskar och en skadades, efter att genom sina landslagströjor ha identifierats av muslimske terroristen Abdesalem Lassoued som svenskar. Lassoued, som angav trohet till Islamiska staten, utförde attacken med koranbränningar i Sverige som motiv. Han levde bland annat som illegal migrant i Sverige under Reinfeldt-regeringens mycket liberala styre, innan han flyttade till Belgien.

“Många blir kollektivt dömda: Muslimer, judar, kristna, homosexuella, minoritetsgrupper, kvinnor. Den här gången blev vi som svenskar brett kollektiviserade”, säger Fredrik Reinfeldt till DN.

När ämnet om han har ansvar för att svenskar och andra européer kan utsättas för terrordåd i och med den politik han drev kommer på tal, slår han ifrån sig kritiken.
“De jobbar så här. Det är samhällskrafter som är inriktade på att representera vår aggressivitet, vårt hat, vårt misstroende och vår cynism. Det är en medveten arbetsmetod, inget misstag”, säger Reinfeldt om insinuationen att hans liberala invandringspolitik bidragit till terrorhotet i Europa.

“I en värld präglad av vi-och-dom-tänkande, byggande av murar, nationen först, tilltro till etnisk överlägsenhet – ja då blir ju personer som står för öppenhet helt enkelt politiska motståndare eller människor man föraktar”, fortsätter han.

Senaste från Nyhetsbyrån