Gå till innehåll
Foto: Getty Images

Födelsestatistiken för första halvåret 2023 är en dyster historia, konstaterar SCB.
“Inte sedan 2003 har det fötts färre barn under årets första sex månader, och då var den totala folkmängden nästan 1,6 miljoner invånare mindre än i dag”, skriver befolkningsstatistikern Ann-Marie Persson i ett pressmeddelande från myndigheten.

Mellan januari och juli 2023 föddes det 51 600 barn i Sverige, vilket är en minskning med 5,5 procent jämfört med samma period förra året. I många kommuner har barnafödandet rasat med tvåsiffriga procent, och av landets tjugo största kommuner är det bara fyra som uppvisar ökningar, visar SCB:s statistik. Sundsvall sticker ut som en fertil kommun, med en ökning på 9,8 procent.

I kommuner som Nacka, Huddinge, och Eskilstuna har barnafödandet däremot minskat med mellan 10 och 14 procent sedan förra året. I de tre storstadskommunerna Stockholm, Göteborg, och Malmö är minskningen inte lika markant, utan ligger mellan 3 och 5 procent.

Totalt ser man minskningar i 193 av landets 290 kommuner, och i 48 av landets kommuner är barnafödandet det lägsta det någonsin varit i SCB:s halvårsmätningar, skriver myndigheten.

Enligt SCB:s statistik för antalet födda ställt mot antalet döda överstiger dock det årliga barnafödandet i Sverige fortfarande antalet som dör i landet varje år.

Senaste från Nyhetsbyrån