Gå till innehåll

Rikspolischefen: 62 000 gängkriminella i Sverige – Nio av tio svenska medborgare

Rikspolischefen Petra Lundh. Foto: Faksimil Regeringen/Getty Images

Tidigare har polisen konstaterat att den invandrardominerade gängkriminella miljön i Sverige omfattar 30 000 personer, men enligt en “bredare” definition skriver man nu upp siffran till 62 000. Detta meddelar rikspolischefen Petra Lundh på en presskonferens på fredagen.

Det handlar om 14 000 personer som är aktiva inom kriminella nätverk, med ungefär 48 000 personer i periferin som anses “kopplade” till gängen. Många av personerna med kopplingar står för “möjliggörande” av kriminell aktivitet, till exempel pengatvättning, snarare än våldsverkare.

– Av de aktiva kriminella så är 88 procent svenska medborgare. Av dem så har åtta procent dubbelt medborgarskap. Så har vi elva procent som har endast utländskt medborgarskap, säger Petra Lundh.

På frågan från en journalist på pressträffen vad det innebär för ambitionen att utvisa gängkriminella att endast en femtedel av dem faktiskt går att utvisa lämnar hon ett försiktigt besked. Hon påstår att den importerade gängbrottsligheten är ett "gemensamt samhällsproblem", snarare än ett polisiärt problem, som inte bara kan lösas med migrationspolitiken.

Senaste från Nyhetsbyrån