Gå till innehåll

S-islamist åtalas för vapenbrott – Gick med kniv till koranbrännarrättegång

Ali Hajar (S). Foto: Socialdemokraterna/Polisen/Google Maps

Ali Hajar (S), lokalpolitiker i Linköping, åtalas nu för vapenbrott efter att ha påträffats med en kniv på väg in på en rättegång mot en man som åtalats för hets mot folkgrupp, rapporterar Corren. S-politikern, som är företrädare för Muslimska brödraskapet-kopplade Islamiska förbundet, har nu fått lämna alla sina uppdrag för Socialdemokraterna.

Ali Hajars kniv upptäcktes i tingsrättens röntgenskanning när Hajar var på väg till rättegången mot den man som åtalas för att ha bränt en koran och några skivor bacon utanför Linköpings moské i september 2020. Kniven låg i politikerns väska tillsammans med en bönematta. Hajar säger till sitt försvar att han inte kände till att kniven låg i väskan, men menar att den tidigare hade använts för att beskära en buske vid hans frus parkeringsplats.

Socialdemokraterna i Linköping menar att de inte behöver invänta domstolens bedömning av Ali Hajars knivinnehav, utan meddelar nästan omedelbart när han åtalas för brott mot knivlagen att han kommer få lämna alla sina politiska uppdrag.
– Det är inte acceptabelt att bära en kniv, oavsett om det har varit ett misstag eller ej. Vi har varit i kontakt med Ali och förklarat att partiets förtroende för honom är förbrukat, säger S-ombudsmannen i Linköping Christoffer Olsson till Corren.

Ali Hajar är förutom ledamot i kommunfullmäktige också ordförande i överförmyndarnämnden, och har varit ordförande för äldrenämnden och vice ordförande för arbetsmarknadsnämnden. Själv vill han inte kommentera fallet för media förrän domen mot honom har fallit.

Ali Hajar var på väg till rättegången mot koranbrännaren i egenskap av representant för den muslimska församling som står som målsägande i åtalet. Fallet har varit mycket uppmärksammat, och hade bland annat flyttats från Linköpings tingsrätt till Jönköpings tingsrätt av just säkerhetsskäl, enligt Dagens Nyheter.

Kopplingar till Muslimska brödraskapet
Detta är inte första gången Ali Hajar (S) orsakar kontrovers. I debatten 2006 om konstnären Lars Vilks karikatyrer av profeten Muhammed menade han att yttrandefriheten borde stå tillbaka för muslimers känslor.
“Vad är det som säger att en tecknares yttrandefrihet är viktigare än att hundratalsmiljoner muslimer inte ska behöva bli kränkta eller förnedrade?”, sa han till Corren då, enligt Riks.

Kanalen uppmärksammar också att Ali Hajar tog den S-märkte islamisten Omar Mustafa i försvar när han uteslöts ur Socialdemokraternas partistyrelse 2013 för att ha bjudit in radikala islamister till diverse konferenser, som gett uttryck för hat mot judar och homosexuella. Han ska också ha gillat en Facebook-sida för Muslimska brödraskapets chefspredikant Yusuf al-Qaradawi, som bland annat hyllat Hitler och förintelsen, enligt Expressen.

Enligt islamforskaren och debattören Sameh Egyptson är Islamiska förbundet, som Ali Hajar företräder, Muslimska brödraskapets förgrening i Sverige.
– Det är hundra procent att de är en del av det Muslimska brödraskapets internationella nätverk, sa Egyptson till Riks.

Socialdemokraterna vägrade svara på Riks frågor om Ali Hajar vid kanalens granskning 2021.

Senaste från Nyhetsbyrån