Gå till innehåll

S kritik mot SD under debatt om slöjtvång: "säkerhetsrisk"

Katedralskolan och Uppsala moské. Foto: Wikipedia/Google Street View

Socialdemokraterna i Uppsala anklagar Sverigedemokraterna för att vara en säkerhetsrisk mot kommunen. Detta efter att Sverigedemokraterna i Uppsala kommunfullmäktige försökt debattera en händelse där skolflickor på besök i en moské tvingats bära slöja. Detta rapporterar Riks om.

– Ni väljer att bussa era trollarméer på kommunens medarbetare. Ni riggar upp era kameror utanför skolan. Ni hänger ut folk, sa Eva Christiernin (S) i talarstolen i Uppsala kommunfullmäktige. Det som åsyftades var det ursprungliga reportaget av det kontroversiella studiebesöket som Riks hade producerat. Hon hyllade sedan företrädare från Liberalerna och Miljöpartiet, som tidigare i talarstol hade kallat Riks för en “propagandakanal” och kanalens reportage om slöjtvånget för “desinformation”.

Eva Christiernin (S) har avstått att kommentera sitt uttalande för Riks.

Svenska flickorna på moskébesöket kände sig kränkta
I mars rapporterade Riks om hur elever på Katedralskolan i Uppsala tvingades bära slöja under sitt skolbesök i Uppsala moské. En kvinnlig elev berättar för kanalen att de skulle få ogiltig frånvaro om de inte gick med på att visa “respekt” för den islamiska sedvänjan.

– Jag kan förstå syftet med att man besöker en moské, men är det ett studiebesök så tycker jag inte man ska tvinga tjejer på slöja, och man ska absolut inte sätta det som obligatoriskt, sa eleven till Riks. Hon menade också att det var dubbla måttstockar, då ett kyrkobesök aldrig skulle ha belagts med något liknande obligatoriskt inslag.

– Att lärare kommer med sådana här uppmaningar om att man bör tänka på hur man klär sig, det är väldigt främmande, och kanske rent ut sagt förnedrande, kommenterade Alexander von Uckermann (SD) till Riks då.

Katedralskolans rektor förnekade efter att händelsen först uppmärksammats av Sverigedemokraterna Uppsala att det förekommit något slöjtvång, i ett inlägg på Facebook.

Senaste från Nyhetsbyrån