Gå till innehåll

S om våldsvågen: “Vi måste vara självkritiska, släppa prestige” – Kräver ännu mer S-politik

Ardalan Shekarabi (S), och minnesplats för offren vid skjutningen i Farsta. Foto: Riksdagen/Riks

Regeringen kallar alla riksdagens partier till Farsta, där en uppmärksammad skjutning som lämnade flera oskyldiga personer döda nyligen ägde rum, för att göra upp om hur man ska hantera det kriminella våldet i Sverige. Före detta social- och socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) säger till Expressen inför mötet att “Det är självklart, vi bär också ansvar för att vi har hamnat där vi är.”

“Vi måste vara självkritiska, hela samhället måste vara självkritiskt”, påstår ex-ministern. “Därför måste vi släppa all form av prestige, vara självkritiska och göra rätt nu”, fortsätter han, och säger att detta även gäller justitieminister Gunnar Strömmer (M). “Vi är beredda att stötta regeringen. Vi är inte i ett läge för pajkastning. Det är ett nationellt krisläge på riktigt och det är barnen som drabbas hårdast”, menar Shekarabi.

Men Socialdemokraternas utgångspunkt i mötet verkar vara att S-politik ska fortsatt gälla.
“Det måste också till ett perspektivskifte. Regeringen är väldigt reaktiv, men fokuserar på när brotten har begåtts. Vårt mål måste vara att stoppa brott från att begås”, säger Shekarabi. Han ställer krav på regeringen att ge besked om hur mycker pengar staten ska ge till kommunerna för “ytterligare fältassistenter, stödpersonal i skolan, och andra som är direkt delaktiga i arbetet att punktmarkera unga som är på glid”.

På vilket sätt Ardalan Shekarabi menar att han är självkritisk ställer Expressen ingen fråga om.

Senaste från Nyhetsbyrån