Gå till innehåll

S-politikern: längtar hem till Palestina

Foto: Facebook/Getty Images

Socialdemokraten Jamal El-Haj vägrade dra sig ur Europeiska palestinska konferensen i Malmö där personer med kopplingar till terrorklassade Hamas hade ledande roller. Trots hård kritik från sitt parti står El-Haj på sig, och skriver på Facebook att hans deltagande i konferensen grundar sig i att han längtar tillbaka till Palestina, rapporterar Aftonbladet.

“Jag deltog på konferensen och mitt val att delta grundar sig i min enorma längtan av mitt hemland Palestina och den vackra gemenskapen som jag delar med andra på konferensen” står det i riksdagspolitikerns inlägg.

“Den här konferensen handlar om min mammas rätt att få återvända till sitt hem i Palestina. Det finns inget i världen som kan få mig att avstå från en sådan dröm”, fortsätter han, citerandes ett tal han höll på konferensen.

El-Haj tar dock inte Hamas i försvar, men menar att han deltog på konferensen som palestinsk patriot, och att det var ofrånkomligt att han var tvungen att dela scen med personer vars mål och metoder han inte håller med om. Han kallar konferensen en “folkfest” och försöken att koppla honom till Hamas för “guilt by association”.

“Situationen i Palestinakonflikten är dyster, och extremister har ett avsevärt, för att inte säga dominerande, inflytande. Hamas kontroll över Gazaremsan har inte främjat demokrati och fred. I den israeliska politiken driver högernationalistiska och religiösa partier landet i fel riktning”, sammanfattar El-Haj situationen i Palestina.

Företrädare från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, och Miljöpartiet hade tidigare planerat att delta på Europeiska palestinska konferensen, men avstod när ordföranden Amin Abu Rashids påstådda Hamas-kopplingarna uppdagades. Jamal El-Haj var den enda politikern som bestämde sig för att delta ändå.

Senaste från Nyhetsbyrån