Gå till innehåll

S: Sänk skatten – Knyt välfärden till inflationen

Mikael Damberg (S) och Magdalena Andersson (S). Foto: Socialdemokraterna

Socialdemokraterna vill stötta ekonomiskt sårbara hushåll i Sverige – genom skattesänkningar för vanligt folk. Det meddelar partiet på en pressträff under dagen.
– Tio års reallöneökningar har gått upp i rök, konstaterar Magdalena Andersson på pressträffen, och talar om hur dyrt det blivit att leva i Sverige. Hon anklagar samtidigt “Sverigedemokraternas regering” för att premiera höginkomsttagare i sina skattelättnader.

Oppositionspartiet kommer presentera skattesänkningar för nästan 2 000 kronor per individ och år för låginkomsttagare, samt på 1 100 kronor för pensionärer, i sin höstbudget. Skattesänkningen beräknas röra runt 4,3 miljoner löntagare i landet, enligt S finanspolitiske talesperson Mikael Damberg.

Samtidigt kostar skattesänkningen tio miljarder kronor, vilket partiet menar ska finansieras genom att höginkomsttagare ska “bidra mer” och inte få fler skattesänkningar. Man riktar också in sig på banker, som man menar “gynnats av krisen”. Damberg utvecklar dock inte exakt hur partiet ska gå till väga med den reformen.

Damberg säger också att Socialdemokraterna vill införa en princip om ett “golv” för välfärden, genom att knyta finansieringen till inflationen.

– Nu sitter såklart alla och tänker “oj, vill Socialdemokraterna sänka skatten?” Ja, det tillhör ju inte vanligheten, säger Magdalena Andersson på pressträffen. Enligt henne är det nu en “ovanlig situation” som regeringspartierna misslyckats med att hantera.

Senaste från Nyhetsbyrån