Sällsynt massutvisning till Irak – 30 personer flygs till Bagdad
Idag ska 30 personer som fått avslag på sin asylansökan tvångsåterbördas till Irak, ett land som på senare tid inte velat ta ansvar för sina medborgare i Sverige, rapporterar Ekot. Senaste gången Sverige lyckades utvisa någon till Irak var 2012.
– Vi har inte sagt att vi vill åka tillbaks, säger Nadin, en 18-åring som bott i Sverige halva sitt liv. Enligt henne och hennes mor är deras familj hotad i Irak, men de har trots det fått avslag på sin asylansökan och kommer därför flygas tillbaka på det chartrade planet till Bagdad.
Trots att relationen mellan Irak och Sverige är skakad i grunden sedan den så kallade korankrisen började, där det muslimska landet bland annat hotade att bryta alla diplomatiska kontakter med Sverige och sluta göra affärer med svenska företag, så har länderna samtalat om utvisningsmöjligheter, erfar Ekot. Bland annat utsattes Sveriges ambassad i Bagdad för en stormning och en anlagd brand.
Irak gjorde aldrig verklighet av de brutna diplomatiska kontakterna, men krafter i landet har fortsatt utöva påtryckningar tillsammans med andra muslimska stater att Sverige ska förbjuda skändningar av koranen.
Majeed Alnashi, en advokat som företräder flera av de utvisade irakierna, säger till Ekot att staten borde offentliggöra vad det är Sverige och Irak har kommit överens om för att landet ska börja ta emot sina avvisade medborgare.
– Svenska myndigheter ska redovisa vad är det de har gjort, vad är det de har diskuterat, och varför har man fått Irak att ändra sitt sätt att tänka, kräver advokaten.