Gå till innehåll

Svenska ambassaden i Bagdad satt i brand

Demonstranter med bild på Moqtada al-Sadr, som uppmanat till protest mot Sverige. Foto: SVT

Sveriges ambassad i Iraks huvudstad Bagdad har satts i brand av hundratals personer, som protesterar mot koranbränningarna i Sverige, rapporterar SVT. Den svenska ambassadpersonalen ska befinna sig i säkerhet, och Irak fördömer attacken.

Demonstrationen utanför ambassaden ska ha uppmanats av den shiamuslimska ledaren Moqtada al-Sadr via sociala medier, skriver SVT med hänvisning till Reuters. Tidigare i juni stormades den svenska ambassaden av samma anledning, men den gången inblandade demonstrationerna hundratusentals människor, vilket inte verkar vara fallet nu. Den gången var attacken mot Sverige en reaktion på koranbränningen utanför Stockholms moské i juni, men sedan dess har inga fler koraner har bränts i Sverige.

“Vi fördömer alla attacker på diplomater och personal från internationella organisationer. Attacker mot ambassader och diplomater utgör ett allvarligt brott mot Wienkonventionen. Irakiska myndigheter bär ansvaret för att skydda de diplomatiska beskickningarna och diplomatisk personal” skriver UD till SVT. Iraks utrikesdepartement fördömer även de attacken, och lovar att tillsätta en utredning kring händelsen.

Se också: FN fördömer "religionshat" – Västvärlden röstade emot

Senaste från Nyhetsbyrån