Gå till innehåll

Irak bryter med Sverige över koranbränningar

Foto: Getty Images

Irak har kallat hem sin ambassadör från Stockholm och utvisat den svenska ambassadören i Bagdad, som ett svar på att Sveriges yttrandefrihet tillåter islamkritik. Det muslimska landet förbjuder även affärer med svenska företag, meddelar kommunikationsministern Hayam al-Yasiri enligt SVT.

Formellt är den långtgående irakiska reaktionen ett svar på att en koranbränning som skulle ha ägt rum i Stockholm under torsdagseftermiddagen beviljades. Tillståndet för den allmänna sammankomsten hade tilldelats Salwan Momika, som är känd för att ha bränt en koran vid Stockholms moské i juni. Dagens aktion, förlagd utanför Iraks ambassad, avslutades dock utan att någon koran hade bränts.

Tidigare under dagen sattes den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad i brand av en folkmassa som demonstrerade på order av den shiamuslimske ledaren Moqtada al-Sadr. Iraks första reaktion på våldet, som bryter mot Wienkonventionen angående beskydd av diplomatiska uppdrag, var att de som de ansvariga till branden ska ställas inför rätta. Svenska regeringen såväl som USA har kritiserat Irak för att inte ha skyddat den svenska ambassaden tillräckligt. Den hade bland annat stormats i juni i samband med Salwan Momikas enda egentliga koranbränning, utanför Stockholms moské.

Men nu står det alltså klart att Irak alltså bryter både affärsrelaterade och diplomatiska förbindelser med Sverige, trots att ingen koran brändes under dagens islamkritiska demonstration.

Det särskilt utpekade svenska företaget Ericsson, som nu förbjuds verka i Irak, beklagar att det muslimska landet kastar ut dem, genom att själv fördöma koranbränningar.
“Händelserna i Sverige, där den koranen bränns, är djupt respektlöst mot den religiösa övertygelse och de värderingar som högaktas av muslimer runt om i världen. Denna handling återspeglar inte respekt, som  är en av Ericssons grundvärderingar”, skriver telekomjätten i en kommentar till SVT.

Irak tar årligen emot stora summor biståndspengar från Sverige, men om biståndet kommer påverkas av landets Sverigefientliga besked återstår att se. Enligt biståndsmyndigheten Sida skickar Sverige fortfarande pengar till till exempel Afghanistan, som bröt diplomatiska kontakter med Sverige efter talibanövertagandet. Biståndet till Afghanistan uppges däremot inte vara riktat till landets regering, utan till diverse andra organisationer som har som har så kallade humanitära uppdrag i landet.

Senaste från Nyhetsbyrån