Gå till innehåll

Sametinget: Rasismen genomsyrar Sverige

Samernas flagga. Foto: Getty Images

På den samiska parlamentarikerkonferensen i Arvidsjaur antogs nästan enhälligt en skrivelse mot “grön kolonialism”, där det bland annat står att västerländska samhällen är genomsyrade av rasism, och att det finns strukturell och institutionell diskriminering mot samer. Detta rapporterar SVT om.

“Grön kolonialism” åsyftar den exploatering av naturresurser som sker i norra Skandinavien i den så kallade gröna omställningens namn, som till exempel gruvverksamhet.

Deklarationen innehåller också skrivelser där det krävs av de nordiska regeringarna att samernas traditionella landskapsmiljö och försörjningsmöjligheter såsom fiske, jakt, och rennäring skyddas. Detta menar man eftersom samerna är ett urfolk i vad som kallas Sápmi, samernas traditionella territorium, och att de som urfolk har särskilda rättigheter som de menar måste erkännas.

Ett enda parti, Nordkalottfolket, som sitter i det norska sametinget, reserverade sig mot den antagna deklarationen, på grund av bruket av ordet “genomsyra”.

– Reserveringen handlar om ordet genomsyra. Vi har lagt fram ett eget förslag där vi erkänner att rasism är en del av vårt samhälle. Men att säga att det genomsyrar menar vi är för starkt, säger Ulf Thore Johansen, representant för partiet.

Senaste från Nyhetsbyrån