Gå till innehåll

SD enda partiet som ökar i ny mätning

Faksimil SVT.

Sverigedemokraterna är det enda parti som ökar i SVT/Kantar Publics senaste mätning. Nästan andra partier krymper något, och Centerpartiet hamnar åter under fyraprocentspärren.
– Jag tror väljare uppskattar den tydliga signal som finns hos SD om att Sverige ska vara en öppen demokratisk stat som präglas av en frihet att faktiskt kunna nyttja de friheter som finns i våra grundlagar, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson till SVT om mätningen.

Han tror bland annat att det är Sverigedemokraternas ställningstagande i frågan om koranbränningar och yttrandefriheten som lyfter partiet. Men han pekar också på politiska genomföranden på regeringsnivå som tillskrivs hans parti.

Sverigedemokraterna når med sina 19,7 procent i mätningen nästan upp till sitt valresultat på 20 procent, och är därmed större än Moderaterna, som ligger på 19 procent.

Mätningen genomfördes de två sista veckorna av augusti, när koranbränningar, yttrandefriheten, och terrorhoten var dominerande ämnen i nyhetsflödet.

Samtidigt konstaterar SVT att inga förändringar i mätningen är statistiskt säkerställda. Krympningen hos de andra partierna varierar från 0,1 procent till 0,5 procent.

Miljöpartiet har lyckats hålla sig med viss marginal över fyraprocentspärren denna gång, till skillnad från Centerpartiet, Kristdemokraterna, och Liberalerna. Socialdemokraterna förblir största parti, med 37,6 procent.

Senaste från Nyhetsbyrån