Gå till innehåll

SD fäller styret i Söderhamn över vindkraft – Röstar på S-budget istället

Foto: Getty Images

Den styrande koalitionen i Söderhamn, Alliansen bestående av M, KD, och C, fick på måndagen sin budget fälld av Sverigedemokraterna. Anledningen är att Centerpartiet fått med investeringar för att bygga vindkraftsparker i skärgården.
– Vi stödjer folkets vilja här, säger Daniel Persson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Söderhamn, till Riks.

– Vi har ju pratat vindkraft med alla våra väljare och sympatisörer under hela valrörelsen, så att (SD:s motstånd till vindkraft, red. anm.) har varit känt ganska länge nu, säger Persson, som menar att utfallet av budgetomröstningen var förutsägbart. Han hänvisar också till att två folkomröstningar som hållits i kommunen visat att det folkliga motståndet till vindkraftverk är stort, men att Centerpartiet trots det vägrat anpassa sig.

Centerpartiet har efter turerna anklagat Sverigedemokraterna för att utpressa styret, genom att fälla budgeten över vindkraftsfrågan. Daniel Persson påpekar däremot att styret hade kunnat förhandla med Sverigedemokraterna för att nå en överenskommelse, men säger att så inte har skett.
– Alliansen har nonchalerat styrkeförhållandena i kommunfullmäktige, och då blir utgången så här.

Skillnaden mellan Socialdemokraternas och Alliansens budget är inte heller stor, menar Daniel Persson. Men eftersom S-budgeten är en oppositionsbudget som saknar de underlag som styrets budget, så kommer den att återremitteras och granskas efter sommaren innan den antas. Det betyder att budgetfrågan inte är avgjord än, men att Alliansens budget åtminstone inte kan träda i kraft heller.

– Vi kommer att göra allt för att försöka stoppa (vindkraftsparkerna, red. anm.) in i det sista, säger Persson.

Senaste från Nyhetsbyrån