Gå till innehåll

SD vill ha “julefrid” – Dubbelt straff för brott begångna på julen

Jimmie Åkesson (SD): Foto: Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna ska återinföra så kallad julefrid, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i sitt jultal, som publicerades på fredagen. Det innebär att det ska bli dubbelt så högt straff för brottsliga handlingar under julhelgen. Förslaget är något partiet ska ta med sig till nästa rond av regeringsförhandlingar, meddelar han.

– Förr var julefriden även ett juridiskt begrepp, i mening att det var förbjudet att starta konflikter eller tvister under just julen. Det var dessutom belagt med extra höga straff att begå lagbrott under julen, säger Åkesson i videon.

– Här finns det inspiration att hämta inför kommande förhandlingar med regeringspartierna. Julefridslagen. Dubbla straff för våld mot kvinnor, sexualbrott, förnedringsrån, och annat djävulsskap. Dubbla straff för den som stör svenskarnas julefrid med skjutningar, knarkhandel, kidnappningar, och bombdåd, fortsätter han.

– Med den redan överenskomna skärpningen dubbla straff för gängkriminella så skulle det ge fyrdubbla straff för gängkriminella under julen, påpekar Åkesson.

Senaste från Nyhetsbyrån