Gå till innehåll

SD vill se folkomröstning om S-stöttat moskébygge i Kalmar

Genrebild. Foto: Getty Images

En muslimsk församling vill bygga ett så kallat islamiskt kulturcentrum med moské i den segregerade stadsdelen Norrliden i Kalmar. Sverigedemokraterna kritiserar dock bygget, eftersom de menar att församlingen har kopplingar till den radikala islamiska organisationen Muslimska brödraskapet, och att kulturcentret skulle försvåra den så kallade assimilationen av den till större delen invandrade befolkningen i stadsdelen.

– Vi förstår inte varför man ska ge markreservation eller bygglov till organisationer som inte står upp för demokratiska rättigheter, säger lokalpolitikern Jonathan Sager (SD) till Riks. Han uppger att gruppen som ansökt om bygget, Muslimska Trossamfundet i Kalmar, har medlemmar med kopplingar till Muslimska brödraskapet, och att deras källarmoské i centrala Kalmar har besökts av personer med “extremistkopplingar”.

Han menar också att Socialdemokraterna i Kalmar kampanjade i Norrliden under valrörelsen på att förenkla byggtillståndet, just för att moskébygget skulle kunna äga rum.

– Det är konstigt att ansökan kom in en dag efter valet, påpekar Sager, som menar att detta är anledningen att Socialdemokraterna motsatt sig kravet på en folkomröstning i frågan.

SD ser hellre moskén i ett svenskt område
Eftersom Norrliden är en stadsdel med mycket segregation mellan svenskar och ickeuropeiska invandrare föreslår Sager också att det vore en bättre idé att bygga det islamiska kulturcentret i ett svenskt område, för att uppnå så kallad assimilation.
– Då hade man ju faktiskt kunnat uppmuntra folk med utländsk bakgrund att faktiskt prata och interagera med svenskar, men nu gör man ju tvärtom.

Det utlovade islamiska kulturcentret ska ha en yta på totalt 750 kvadratmeter, och ska utöver att husera en moské även innefatta ett aktivitetshus åt de lokala muslimerna i området. “Kalmars samlade muslimer har nu, alhamdulillah, påbörjat en process för markreservation i Kalmar”, skriver Muslimska trossamfundet i Kalmar på sin hemsida.

Senaste från Nyhetsbyrån