Gå till innehåll

Skoluppgiften: “Planera ett terrordåd” – Läraren polisanmäld

Foto: Getty Images

Elever vid Per Brahe-gymnasiet i Jönköping ska ha fått i uppgift att planera ett hypotetiskt terrordåd, rapporterar SVT. Den ansvarige läraren ska ha stängts av från sin tjänst och polisanmälts för händelsen.

Uppgiften gavs på en engelskalektion, och målet med det hypotetiska terrordådet ska ha varit att döda så många människor som möjligt.

För att nå betyget A ska en elev ha planerat sitt terrordåd på ett “förståeligt” sätt och presenterat en “realistisk” bakgrund och orsak, framgår det av uppgiften, som SVT tagit del av. Ett alternativ som eleverna fått har varit att istället motivera för läraren varför uppgiften är olämplig.

“Väldigt olämpligt, och framför allt nu”, säger en elev till kanalen, med hänvisning till den förhöjda risken för islamiska terrordåd i Sverige.

Jönköpings kommuns utbildningschef Henrik Natt och Dag kallar lärarens påhitt för “totalt omdömeslöst”. Han meddelar vidare att läraren stängts av utan lön, och att en polisanmälan har upprättats.

Svenska skolväsendet orsakade en liknande kontrovers år 2021, när Skolverket uppmanade lärare att låta sina elever leta fram bevis för att Förintelsen aldrig ägde rum, och sedan argumentera för sin sak i grupp.

“Begreppet kontroversiella frågor ska i det här sammanhanget förstås som teman som kan skapa spänningsfält i klassrummet”, förklarade den ansvarige enhetschefen till Aftonbladet då. Skolverket drog efter kraftiga reaktioner tillbaka sin rekommendation om folkmordsförnekelse.

Senaste från Nyhetsbyrån