Gå till innehåll

SR gjorde snyftreportage om utvisad irakier – Visade sig vara illegal invandrare

Musse Fakher Aboud. Foto: Privat/Getty Images

Musse Aboud har bott i Sverige i 16 år och driver en uppskattad frisörsalong i Vilhelmina. Men nu ska han utvisas till Irak, rapporterar Sveriges Radio i ett sympatigenererande reportage. Vad den statliga radion inte berättar är att Aboud befann sig illegalt i Sverige från 2008 till 2014, något som Riks nu avslöjat.

Musse Aboud fick avslag på sin första asylansökan i Sverige 2008, men fortsatte trots det uppehålla sig i landet. Vid en tidigare utvisning höll han sig också gömd från myndigheterna, vilket ledde till att utvisningsbeslutet preskriberades, avslöjar Riks.

Irakiern ska sedan ha ansökt om uppehållstillstånd på en rad olika grunder, som att han var förföljd i sitt hemland av en klan, förföljd för att han är shiamuslim, och att han varit dödshotad på grund av en relation han haft med en svensk kvinna.

Enligt Migrationsverket har dock Abouds utsagor genomgående varit motsägelsefulla och icke trovärdiga, vilket nu leder till att han har satts i förvar i väntan på utvisning.

I Vilhelmina är reaktionerna från vissa på att den illegala invandraren nu utvisas upprörda.
– Han integrerade mig i Vilhelmina och lärde mig hur man blir en Vilhelminabo, säger en nära vän till Aboud, Kristofer Älvring, som flyttade till den lilla norrländska kommunen från en storstad.

Se också: Sällsynt massutvisning till Irak – 30 personer flygs till Bagdad

Senaste från Nyhetsbyrån