Gå till innehåll

SR: “Notan” för koranbränningar 2,4 miljoner kronor

Foto: Getty Images/Pelle Nilsson

“Notan” för de islamkritiska demonstrationer som ägt rum i Sverige under 2023 har hittills landat på 2,4 miljoner kronor i “merkostnader”, rapporterar Sveriges Radio. Detta enligt uppgifter från Stockholmspolisen.

I Polisens kostnadsberäkning ingår bland annat övertid och olika fakturor som uppstått när Polisen utfört sitt jobb med att skydda yttrandefriheten i Sverige. Totalt handlar det om 13 olika tillståndsgivna tillfällen där islamkritiker demonstrerat, och där koraner har varit rekvisita.

Kostnaden har varierat mycket mellan de olika tillfällena, och varit beroende bland annat av om Polisen varit tvungna att lägga resurser på att hålla motdemonstranter under kontroll.

Sveriges Radio fick förra året kritik när de rapporterade om kostnaderna för bland annat den dansk-svenske aktivisten Rasmus Paludans islamkritiska demonstrationer. Den då sverigedemokratiskt ägda mediekanalen Riks menade att konstaterandet att skyddet av demonstrationerna kostar pengar är en vinkling till yttrandefrihetens nackdel.
– Vi skildrar olika kostnader i samhället, och vi lägger ingen värdering i det, om det är mycket eller lite, eller bra eller dåligt, svarade P4 Västs kanalchef Mats Ottosson till Riks då.

Senaste från Nyhetsbyrån