Gå till innehåll

Ställer in islamkritisk konstutställning – “Exakt som i Iran”

Foto: Borås kommun/Getty Images

Den iranske konstnären Sadaf Ahmadi har fått sin konstutställning på Borås kulturhus stoppad på grund av säkerhetsskäl. Utställningen är nämligen kritisk till islamiska slöjor, och är en kritik mot tvånget på heltäckande kläder för kvinnor i Iran. Detta rapporterar Borås Tidning.

“Det finns en risk att människor kan känna sig sårade”, var förklaringen konstnären fick, säger hon till tidningen.
“Det låter exakt likadant som i Iran. När konst blev censurerad i Iran var det just så de sa, att det skulle vara sårande för troende människor”, fortsätter Ahmadi.

Konstutställningen innefattar en rad skulpturer i betong av de heltäckande slöjorna som är vanliga i Iran, och ska “förkroppsliga upplevelser från barndomen” för konstnären.

Borås kulturchef Ide Burén berättar att det endast är en del av utställningen som stoppats, och att andra delar av den fortsatt kommer att visas. Hon anser att betongslöjorna är alldeles för känsliga för muslimer för att kunna ställas ut.

“Vi har gjort en sammanvägd bedömning, och faktorerna som har samverkat är dels det allmänna säkerhetspolitiska läget, då terrorhotnivån höjdes den 17 augusti. Detta kopplat till det religiösa motivet i detta fallet, i och med att det är ett muslimskt klädesplagg, riskerar leda till att verket tolkas i samma fåra som koranbränningarna, eller kopplas ihop med koranbränningarna”, säger hon till Borås Tidning.

Hon säger samtidigt att det var en svår avvägning, och att det hade varit annorlunda om utställningen ägt rum på kommunens konstmuseum. Kulturhuset har nämligen uppgifter som inte är förenliga med islamkritik, förklarar kulturchefen.

Senaste från Nyhetsbyrån