Gå till innehåll

Strömmer instämmer: “Inga hinder” mot att göra personer statslösa

Justitieminister Gunnar Strömmer. Foto: Pelle Nilsson

Även justitieminister Gunnar Strömmer (M) öppnar nu för att dra tillbaka utdelade medborgarskap för personer som endast har svenskt medborgarskap, ifall det handlar om att personen ägnar sig åt samhällsskadlig verksamhet, eller på något sätt har fuskat sig till medborgarskapet. Detta säger han i en intervju med Sveriges Radio.

I förslaget till Sverigedemokraternas nya principprogram, som ska antas i helgen, finns det en skrivelse om att så kallade naturaliserade medborgarskap, alltså sådana medborgarskap som man föräras snarare än föds med, ska kunna dras tillbaka. I en intervju med Göteborgs-Posten sa partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson att Sverigedemokraterna inte skulle avstå från att göra kriminella invandrare statslösa, om det behövs för att begränsa deras rättigheter i Sverige.

Nu meddelar även justitieminister Gunnar Strömmer (M) att det inte finns några så kallade folkrättsliga hinder mot att dra in personers medborgarskap, även om det är deras enda medborgarskap. Enligt honom är det tvärtom förenligt med internationella konventioner, om det sker som följd av att personer har haft för avsikt att skada eller hota samhället, eller att det är falska uppgifter eller mutor som ligger bakom beviljat medborgarskap.

– Det ligger i en utredning, och vi får se vad den utredningen kommer fram till, säger Strömmer till Sveriges Radio. Han poängterar dock att statslösa människor är svårare att utvisa från landet.

Utredningen om det svenska medborgarskapets framtid är färdig i december 2024.

Senaste från Nyhetsbyrån