Gå till innehåll

Svalt mottagande av Göteborgs Stads nyhet: kommunen har vuxit med 100 000 personer på 15 år

Foto: Getty Images/faksimil Facebook

Göteborgs Stad firar att staden nått 600 000 invånare. På sociala medier skriver kommunen stolt att den är landets snabbast växande kommun, och länkar till den kommunala lokaltidningen Vårt Göteborg. De folkliga reaktionerna är mindre muntra.

“Vi har blivit 100 000 fler på bara 15 år”, förkunnar kommunen, och skriver att prognosen är att Göteborg når 700 000 invånare år 2039, om folkökningen fortsätter i samma takt.

Nyheten tas dock emot svalt av folk i kommentarsfältet. Vissa frågar varför snabba folkökningar är något att fira, och hänvisar till de ekonomiska och sociala problem som det medför sig. “I Helsingborg talar man hela tiden också om hur mycket staden växer, min återkommande fråga är; växer skatteintäkterna i samma takt?” skriver en användare. “Istället för att tjoa om hur coolt det är att vara många och bli fler så kanske ni ska ta han om dom ni redan har. Till exempel ta hand om och satsa på barnen i förskolan och skolan!” skriver en annan.

“Varför är det bra att Göteborg blir fler invånare? Fler flyttar från landsbygden till städerna, fler invandrartäta områden, mer segration osv. Det är i stort sett enbart nackdelar” menar en användare. Enligt Vårt Göteborg består befolkningstillväxten till två tredjedelar av invandrare. Antalet med utrikes bakgrund i staden uppges i samma artikel ha ökat från 107 000 till 174 000 sedan 2008.

Senaste från Nyhetsbyrån