Gå till innehåll

SvD-skribenten: Tabu att ifrågasätta klimatförändringar – “Totalitärt”

Författaren och skribenten Lena Andersson. Foto: Riks

Rapporteringen om sommarvärmen vid Medelhavet vittnar om att journalister misslyckats med sitt uppdrag att skildra verkligheten, skriver Svenska Dagbladet-skribenten Lena Andersson. Hon kommenterar för tidningen den kritikstorm som hon fått utstå för att ha skrivit en krönika där hon raljerade över den så kallade klimatrapporteringen.

“Det finns en manual att följa i offentligheten. Att inte göra det ska enligt samma manual ges namn som trivialisering, förnekelse och liknande etiketter som räcker som avfärdande”, skriver Lena Andersson nu om anklagelserna mot henne som så kallad klimatförnekare.

I sin kontroversiella krönika insinuerar hon att svensk media kraftigt överdriver och missleder om de så kallade klimatförändringarna, först genom att hävda att den svenska sommaren skulle bli rekordvarm, och sedan när den svenska rekordsommaren uteblev istället sprida desinformation om vädret i Medelhavet. Medan den så kallade vetenskapen rapporterade temperaturer på 48 grader vittnar Lena Andersson personligen om att termometern på Sicilien aldrig översteg 35 grader.

En av Lena Anderssons kritiker, vänsterskribenten Alex Schulman, kallade i en krönika i Dagens Nyheter Andersson för en konspirationsteoretiker, för att hon förde fram anekdoter som strider mot medierapporteringen av klimatförändringarna. Bland de övriga kritikerna återfinns flera andra vänsterprofiler, som journalisten Magda Gad, och Arbetets ledarskribent Lotta Ilona Häyrynen.

Enligt Andersson är det dock viktigt att föra fram just anekdoter för att få förståelse för verkligheten. Hon anser att media istället för att våga nyansera sina utgångspunkter väljer att vara “vetenskapens betjänt och hjälpreda”.
”Journalistiken berättade dag efter dag om hur olidligt det var på Sicilien. Om folk som är där då säger att det inte är olidligt, och inte ens så varmt som media säger, då är detta en väsentlig del av verkligheten som behövs för att korrigera eller komplettera journalistikens försök att beskriva verkligheten”, skriver Andersson.

Enligt henne har journalistiken svikit sitt syfte att ifrågasätta, och uppvisar istället “totalitära” tendenser. Säger man att sommarvärmen är "normal" bestraffas man som en “kättare”, skriver hon. Andersson menar att den svenska journalistkåren borde lära sig av upprepade misslyckanden att förutspå vädret.

Lena Andersson kontroversiell för obekväma observationer
Lena Andersson var tidigare ämne för en vänsterstorm när hon i en tidigare krönika ifrågasatte föräldraförmågan hos de som påstår sig “inte ha råd” att mata sina barn. Den gången sträckte sig upprördheten ända till den opartiska kommunala biblioteksverksamheten i Högsbo i Göteborg, som annonserade att Lena Anderssons böcker skulle gallras från hyllorna. Efter kritik hävdade biblioteket dock att det var ett sammanträffande att alla böckerna i annonsen var skrivna av Andersson, och att det inte alls var en avsiktlig pik mot skribenten för att ha återgett en högerpolitisk åsikt.

Se också: Trots “global kokning”: Skogsbränder fortsätter minska

Senaste från Nyhetsbyrån