Gå till innehåll

Svensk polis allt sämre på att hantera vapen

Foto: Getty Images/Trygve Finkelsen

Antalet vådaskott, där poliser av misstag avfyrat sina vapen, ökade kraftigt under 2023, rapporterar Sveriges Radio. 2022 inträffade 16 olika olyckor med vapen i polishänder, och 2023 var antalet 23.

Det är främst i Norrland som ökningen har skett, rapporterar radion. Den vanligaste platsen för olycksskott är i receptioner till polisstationer, men flera vådaskott har också inträffat i väggar, golv, och speglar i omklädningsrum.

Nu kräver Polisförbundets skyddsombud Patrik Danielsson att utbildningen om vapensäkerheten blir bättre.

Under gårdagen rapporterade Dagens Nyheter också om att en kvarglömd tjänstepistol hade påträffats på en toalett i en mack söder om Skellefteå. Vittnet som upptäckte vapnet larmade personalen, som såg till att vapnet återbördades till polisen.

Fallande intelligensnivå på poliser
Svenska polisen satsar stort på nyrekryteringar för att möta den rusande efterfrågan på lag och ordning i det mångkulturella Sverige.

Men samtidigt har det larmats inifrån om att intelligensnivån på personerna som går polisutbildningen faller. I maj 2022 skrev polisläraren Johan Siverland i Polistidningen att dålig vapendisciplin och inte minst dåliga svenskkunskaper blev ett allt större problem bland aspiranterna på polisutbildningen.

“Vi kommer att få poliser som jobbar under straffansvar med så låg begåvningsnivå att de inte skulle få göra värnplikten”, varnar Siverland.

“De har så begränsade kunskaper i att tala och skriva svenska att de inte kan genomföra en enkel avrapportering”, skrev Aftonbladet i en artikel samma år som avhandlade larmen från polisutbildningen. Många av de blivande poliserna uppgavs inte veta hur man tankar en bil, och de följer inte heller uppförandekoden i möte med människor på gatan och i trafiken.

Senaste från Nyhetsbyrån