Gå till innehåll

Svenskar vill skydda yttrandefriheten – bara fyra av tio vill förbjuda bränningar av heliga böcker

Salwan Momika vid demonstration utanför Stockholms moské. Foto: Pelle Nilsson

68 procent av svenskar tycker att yttrandefriheten är “mycket viktig” att försvara, och endast fyra av tio anser att bränningar av så kallade heliga böcker bör förbjudas, visar en ny undersökning från SvD/Novus.

Stödet för att avskaffa yttrandefriheten i Sverige är oerhört låg, med en andel på 96 procent som anser att det är “mycket viktigt” eller “ganska viktigt” att den skyddas. Enligt SvD visade en undersökning från förra året att 30 procent av personer i Sverige vill att demonstrationer som “provocerar” ska förbjudas, vilket däremot sätter vissa delar av befolkningens förståelse för vad yttrandefrihet egentligen innebär i fråga.
“Alla demonstrationer är ju till för att provocera, så det kan uppfattas som lite aningslöst”, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Undersökningen kom också fram till att 17 procent tror att Ryssland “ligger bakom” koranbränningarna, och att de är ett försök att stoppa Sveriges Nato-ansökan. Moderater är överrepresenterade bland denna grupp, medan Sverigedemokrater är underrepresenterade, skriver SvD.

Sverigedemokrater är däremot överrepresenterade bland den grupp som istället för att förbjuda bränningar av heliga böcker vill förbjuda bränningar av svenska flaggan.

Undersökningen ställde inga frågor om toleransen i Sverige för att skända så kallade heliga böcker på annat vis än genom bränning. Vid flera av den senaste tidens islamkritiska demonstrationer där koraner har varit rekvisita har boken nämligen aldrig satts i brand, utan endast trampats på, rivits sönder, eller kommit i kontakt med fläskkött.

Senaste från Nyhetsbyrån