Gå till innehåll

Svenskarna rekordnegativa till republik

Foto: Alexander Farnsworth/Getty Images

Carl XVI Gustaf och det svenska kungahuset är fortsatt populärt bland svenskarna. Detta visar en ny mätning från SOM-institutet, där det konstateras att stödet för monarkins bevarande finns hos 54 procent av befolkningen.

20 procent vill avskaffa monarkin, men det är endast 11 procent som uttryckligen vill att Sverige ska förvandlas till en republik. Detta är det lägsta stödet svensk republikanism fått i den årliga mätningen sedan 2003.

Stödet för monarkin har enligt mätningsserien under ett drygt decennium legat stabilt mellan 52 och 56 procent, med undantaget för år 2010 då det nådde 60 procent, under kronprinsessan Victorias bröllop. Victorias popularitet är en betydande faktor till att svenskarna är positiva till monarkin, tror ansvarige forskningsledaren Ulrika Andersson vid Göteborgs universitet.

– Till och med de personer som anser att monarkin borde avskaffas har överlag en positiv bild av kronprinsessan, något som måste ge goda förutsättningar inför ett framtida tillträde till tronen, säger hon i en kommentar till TT.

Socialdemokrater större förtroende för kungahuset än sverigedemokrater
När förtroendet för kungahuset bryts ner efter partisympatier är det Kristdemokraternas väljare som är mest positiva, där 62 procent angav att de har ett “stort förtroende”. Tydligt mest avvikande är Vänsterpartiets väljare, där endast 17 procent angav “stort förtroende”. Bland sverigedemokratiska väljare är det 41 procent, strax efter socialdemokratiska väljare på 43 procent.

Senaste från Nyhetsbyrån