Gå till innehåll

Svenskars stöd för Nato ökar – "Det visar att svenska folket är självtänkande"

Foto: Getty Images

Trots att kriget i Ukraina har demonstrerat påfallande brister i den ryska militära förmågan, har stödet för svenskt Nato-medlemskap ökat med 20 procentenheter sedan april förra året. Det visar en mätning av SvD/Sifo.

“Ja-sägandet bland liberaler och moderater är på Nordkoreanivåer”, skriver SvD om de två borgerliga partiernas Nato-optimism. Även bland de formellt Nato-kritiska Miljöpartiets och Vänsterpartiets väljare är stödet för svensk ingång i den USA-ledda alliansen nu över 50 procent. Sverigedemokraternas omsvängning i frågan tillskrivs en anpassning efter den allmänna opinionen, skriver SvD, och intervjuar partiets ungdomsförbund Ungsvenskarnas talesperson Emil Eneblad.

“Det hade förmodligen varit annorlunda om vi skulle sluta ett förbund som innebar att stötta Turkiet med offensiva åtgärder, [...] men här sluter vi en överenskommelse om att försvara varandra i händelse av angrepp. Det är mer odramatiskt”, säger Eneblad till tidningen, angående att Sverigedemokraterna tidigare har kritiserat Nato-medlemskap på grund av Turkiets framträdande roll i alliansen.

SvD noterar även skillnaden mellan män och kvinnor i Nato-frågan, samt mellan åldersgrupper. Unga kvinnor är den mest Nato-kritiska gruppen i landet, men även där stödjer drygt hälften medlemskap. Bland personer över 70 år är stöder nära 80 procent. Anna Starbrink (L) säger till SvD att det är anmärkningsvärt att de äldre, som “matats” med idén om Sverige som neutralt och alliansfritt, numera är för Nato.

“Det visar att svenska folket är självtänkande”, påstår hon, och menar att det härrör från föreställningen av “stora värden som måste försvaras”.

Senaste från Nyhetsbyrån