Gå till innehåll

Taximord var hämnd – Misstänkt mördare anmälde sitt offer för våldtäkt

Foto: Getty Images

Det uppmärksammade mordet på en taxiförare som hittades hängd i ett naturreservat utanför Enköping i april i år var hämnd för en påstådd våldtäkt, avslöjar SVT. En av de misstänkta för mordet, en idag 16-årig flicka, hade anmält den nu döde taxichauffören två månader innan mordet, för  en våldtäkt som ska ha skett sommaren året dessförinnan.

Våldtäktsutredningen nedprioriterades dock, eftersom uppgifterna från flickan var “vaga” och polisen hade för många andra ärenden. En hel månad efter anmälan kallades flickan till sitt första målsägarförhör, men då var hon redan häktad som misstänkt i mordet på taxichauffören.

– Vi är inte nöjda med det här, för om man har gjort en anmälan ska man kunna förvänta sig en snabb handläggning, säger Andreas Pallinder, utredningschef vid Uppsalapolisen, till SVT. Han tror att man “rent teoretiskt” hade kunnat förhindra mordet om våldtäktsutredningen hade prioriterats.
– För om vi hade frihetsberövat en misstänkt hade den personen inte kunnat bli mördad, säger Pallinder.

Utöver den 16-åriga flickan är det fyra bröder mellan 16 och 18 år som är åtalade för inblandning i mordet. Ytterligare tre personer med kopplingar till fallet är häktade för bland annat penningtvättsbrott och övergrepp i rättssak.

Det var den 24:e mars som mordet tros ha ägt rum. Flickan ska ha lurat den 25-åriga taxiföraren till Hjälstavikens naturreservat utanför Enköping, där han sedan blev övermannad och till slut hängd av de fem tonåringarna. Enligt åtalet hade mordet en “karaktär av en avrättning”, skriver Aftonbladet. Mannen och hans taxibil hittades i naturreservatet först en vecka senare, 1:a april.

Flickan och de fyra bröderna hade både innan och efter mordet pratat om sin hämnd med flera vänner, några av vilka nu ställer upp som vittnen i rättegången.

Stora problem med våldtäkter i taxibranschen
Enligt SVT-minidokumentären Taxivåldtäkterna har 36 stycken taxichaufförer blivit av med sina förarlegitimationer på grund av sexuell brottslighet mot sina passagerare bara det senaste året. Samtidigt konstaterar en advokat som SVT talar med att det troligen finns ett stort mörkertal av våldtäkter och andra sexuella övergrepp som sker i taxi. I de flesta dömda fall har det handlat om personer som kör svarttaxi, eller under tjänsterna Uber eller Bolt.

Senaste från Nyhetsbyrån