Gå till innehåll

Tidöpartierna: Ingen automatisk välfärd för icke-medborgare

Foto: Pelle Nilsson

Regeringen vill “minska drivkrafterna att invandra till Sverige enbart i syfte att nyttja våra generösa välfärdsförmåner”, skriver ledarna för de fyra Tidöpartierna i en debattartikel i Dagens Nyheter. Nu tillsätter man en utredning om att införa kvalificering för att ta del av välfärden, där det inte längre ska räcka med att bo i Sverige för att få tillgång, meddelar man.

Bland annat vill regeringen se “heltidsaktivering” för invandrare, för att hindra folk som kan arbeta från att istället leva på välfärd, och införa ett bidragstak så att kombinerade bidrag inte kan överskrida en arbetslön.

I utredningen om välfärdskvalificering vill partierna införa “rimliga krav” för migranter att leva upp till innan de kan få ta del av bostadsbidrag, barnbidrag, föräldrapenning, sjukersättning och försörjningsstöd.

“I takt med att man arbetar, betalar skatt och har permanent laglig bosättning ska man sedan kunna kvalificera sig, det vill säga få ta del av de förmåner som fullt ut kommer med medborgarskapet”, skriver partierna i artikeln. De menar också att kurser i svenska och samhällsorientering ska ingå i kraven.

För icke-medborgare som sedan tidigare befinner sig i Sverige och lever på svenska bidrag ska man införa “övergångsregler”. I artikeln konstateras det att det finns över 400 000 icke-medborgare med bakgrund utanför EU som berörs av detta.

Utöver att skärpa kraven skriver dock partierna också att de kommer fortsätta lägga skattepengar på att utbilda invandrare i den så kallade “integrationens” namn. Bland annat aviserar regeringen 20 000 platser för vuxenutbildning.

Senaste från Nyhetsbyrån