Gå till innehåll

Tio miljoner människor i tredje världen vill invandra till Sverige

Foto: Getty Images

Över en miljard av de sex miljarder människor som idag bor i så kallade låg- och medelinkomstländer vill emigrera till ett annat land. För en procent av dessa är Sverige det första valet av land, vilket utgör ungefär tio miljoner människor. Detta enligt en svensk studie baserad på internationell data, rapporterar SVT.

Sverige är det 21:a mest populära höginkomstlandet i världen som finns på tredje världens utvandringssugna människors radar, visar data sammanställd av tre svenska forskare, baserad på den omfattande intervjustudien Gallup World Poll. Det är en högre placering än när studien utfördes tidigare, trots att Sverige sedan dess har försökt göra det svårare att invandra, noterar forskarna.

Sverige är dock långt ifrån de mest attraktiva länderna, där USA, Kanada, och Australien utgör topp tre. I Europa är Tyskland, Frankrike, och Spanien de länder som flest vill invandra till.

Det land där flest valde Sverige som sitt föredragna flyttland är Kina. Men Sverige var också populärt i mer bekanta invandrarländer, som Iran, Irak, och Turkiet. Forskarna säger till SVT att gällande de tre muslimska länderna så motiveras valet troligen med att människor där  har  “släktingar och vänner som redan flyttat hit.”

Forskarna menar dock att detta inte behöver betyda något för hur mycket invandring Sverige eller något annat land kan vänta sig i framtiden. “Skulle de kunna flytta till Sverige hade de antagligen redan gjort det. Frågan är hypotetisk”, förklarar de för SVT.

Regeringen lanserade tidigare i vår en kampanj i europeisk och arabiskspråkig media för att sprida information om de nya striktare reglerna för invandring till Sverige. I samband med det sa migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) att trycket på Sverige har sett en minskning relativt med trycket i övriga Europa.

Senaste från Nyhetsbyrån