Gå till innehåll

Tobias Andersson: “Om Orbán hade gjort som Socialdemokraterna hade de skrikit högt”

Tobias Andersson (SD), genrebild. Foto: faksimil Riksdagen/Getty Images

Näringslivsutskottet ordförande Tobias Andersson (SD) frågade idag ut finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i riksdagen om de planerade åtgärderna åt de lukrativa lotterier som Socialdemokraterna bedriver, som man menar bedrivs genom skräddarsydda kryphål på den annars hårt reglerade lotteri- och spelmarknaden i Sverige.

Andersson menar att upplägget för Socialdemokraternas lotteriverksamhet är att det omsätter enorma summor årligen på att undvika regler som gäller för vanliga lotterier, såsom att kunna sälja lotter på kredit, att kunna sälja lotter skattefritt, och att intäkterna från lotteriet inte utsätts för samma transparens som partidonationer i övrigt är ämne för. Han påstår i anförandet i riksdagen att det öppnar upp för aktörer att påverka Socialdemokraternas politik genom stora oredovisade donationer som sker genom lotteriförsäljningen.

Kombispel driver sex personer om dagen till Kronofogden
Det avslöjades 2017 av Dagens Nyheter att Socialdemokraternas lotteriverksamhet, som heter Kombispel, driver motsvarande sex personer till kronofogden om dagen. Så mycket som 90% av Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU:s finansiering tillskrevs den här verksamheten i tidningens granskning.

– Syftet är att tysta en politisk motståndare, det största oppositionspartiet. Den här typen av arbetsmetoder, det ser vi att högernationalistiska, auktoritära rörelser använder när de kommer till makten, sa Magdalena Andersson (S) till Aftonbladet när regeringens plan på att förändra lagstiftningen för så kallade allmännyttiga lotterier uppdagades i slutet av april.

sin hemsida förnekar Socialdemokraterna alla anklagelser riktade mot Kombispel.

Socialdemokraterna "skäms lite grann"
– Socialdemokraterna går till attack därför att de skäms lite grann, för att man lurat fattigpensionärer på deras pensioner, och kört folk till kronofogden genom den här lotteriförsäljningen. Det vill man inte bli påmind om, tror Dick Erixon på Riks, om den starka reaktionen på planerna från Socialdemokraternas håll.

Senaste från Nyhetsbyrån