Gå till innehåll

Tonårspojkar gavs order att skjuta slumpmässigt offer: "någon grabb bara"

Kvällen 21 januari i år besköts en man i Enskededalen i södra Stockholm med flera skott, i vad som nu beskrivs som ett slumpartat mordförsök i gängmiljö. Idag åtalas två tonårspojkar för brottet, tillsammans med en 20-årig man som uppges ha gett pojken den dödliga ordern.

Pojkarna och mannen är tre av totalt sex personer som står åtalade i Attunda tingsrätt idag för en rad olika brott kopplade till gängbrottslighet. Samtliga av de åtalade uppges tillhöra den så kallade “Kurdiske rävens” kriminella nätverk.

En 14-årig pojke är också kopplad till fallet, men är däremot inte åtalad för någonting eftersom han inte är straffmyndig. 14-åringen ska ha velat men nekats delta i våldsamheter på grund av dålig vapenvana.

I gängmedlemmarnas kommunikation via diverse chattappar framkommer att 20-åringen beordrat de två tonårspojkarna att skjuta “någon grabb bara” med “Gucci keps jacka över 5 lax”, alltså att skjuta någon med märkeskläder, skriver SVT. 20-åringen som besköts i Enskededalen ska ha varit detta slumpmässigt valda offer. “Jg komme få 100lx”, alltså 100 000 kronor, lyder ett meddelande som skickats av en av de åtalade tonåringarna, dagen innan gärningen ägde rum.

De misstänkta pojkarnas telefoner innehöll även bilder på dem poserande med vapen.

Åklagaren i fallet menar att våldsdådet är kopplat till en konflikt mellan två kriminella nätverk.

Senaste från Nyhetsbyrån