Gå till innehåll

Trafikverket lät järnvägen förfalla – Spårfel åtgärdas inte

Foto: Getty Images/Jonas Rönnbro

80 olika växelfel, och 641 tågförseningar över hela landet sedan 2017, som alla hade kunnat förhindras. Trasiga järnvägar läggs på hög ibland upp till tio år innan Trafikverket lagar dem, visar en granskning som Sveriges Radio utfört.

Radion har tittat på Trafikverkets databaser för underhåll och besiktningar, och funnit att det ofta dröjer för myndigheten att rätta till inte minst så kallade växelfel. Många förseningar i tågtrafiken hade kunnat förebyggas, menar SR.

Bara de senaste åren rör det sig om 50 olika växelfel som Trafikverket enligt rutin borde laga, men underlåtit att göra. Både det regionala järnvägsnätet och det lokala pendelnätverket i Stockholmstrakten uppvisar liknande brister.

Enligt Trafikverkets underhållschef Jon Sundh är det materialbrist som ligger bakom misslyckandet. Istället för att laga skador på växlar följer man istället upp dem med regelbundna kontrollbesök, för att bedöma om felen har förvärrats eller inte. Han medger dock att det inte är ett hållbart sätt att arbeta på.

“Vi har en ambition att det ska fungera bättre än vad det gör i dag”, säger han till SR.

Tidöpartierna meddelade i en debattartikel i Dagens Industri i veckan att de vill prioritera infrastrukturen i landet, däribland järnvägen, som de menar lider av en underhållsskuld.

Senaste från Nyhetsbyrån