Gå till innehåll

Tusentals demonstrerar på Medborgarplatsen mot koranbränningar: “Allahu akbar”

Demonstranter på Medborgarplatsen. Foto: Riks

Uppemot 4 000 personer, mestandels muslimer, befann sig på Medborgarplatsen på söndagen för att demonstrera mot rätten att skända en koran, rapporterar Aftonbladet. I en video på demonstrationen från Riks syns den stora folkmassan skandera “Allahu akbar”, och en rad andra islamiska slagord.

– Det har blivit en folksport att reta muslimer och att diskriminera dem. Islamofobin och det antimuslimska hatet är normaliserat idag, säger Rashid Musa, en av talarna på demonstrationen. Rashid Musa är tidigare ordförande för förbundet Sveriges Unga Muslimer, och har enligt forskaren Samuel Egyptson kopplingar till den radikala organisationen Muslimska Brödraskapet.

– Många säger att det här är yttrandefrihet att bränna koranen, men jag säger nej, fortsätter Musa, och påstår att det är olagligt att hetsa och att hata. Han menar att det redan är olagligt att bränna koranen, men att lagarna inte “tillämpas på rätt sätt”.

– Jag vill bara säga till alla mina syskon, vi är här för att stanna. Vi är här för att kräva våra rättigheter precis som alla andra, säger Musa, och försäkrar för sin publik att han ska ta nästa person som bränner en koran till rätten.

Demonstrant: Yttrandefriheten gäller inte handlingar
– Yttrandefriheten säger bara att du får tala, du får förklara i skrift och i bild. Det har inget med att bränna koranen att göra, säger Husam, en man som deltar i demonstrationen, till Riks. Han får ingen följdfråga om hur han ställer sig till karikatyrteckningar av den islamiska profeten Muhammed, som varit ett annat omdiskuterat ämne där yttrandefriheten har hamnat i konflikt med islam.

– Om jag har något emot någon så ska jag inte gå och bränna deras värdesaker, förklarar Husam vidare. Han belägger inte på vilket sätt koranerna som bränts har varit någon annans egendom.

– Är vi här idag och ser tusentals människor som yttrar sig för att ha känt sig hetsade (mot, red. anm.), och förolämpade och kränkta av den handlingen, då tycker jag att det faller mycket mer mot hets mot folkgrupp än mot yttrandefrihet, menar Husam.

Senaste från Nyhetsbyrån