Gå till innehåll

Twitter bekämpar lögn om massinvandring – tvingas lämna EU

Foto: Getty Images

Twitter kan komma att lämna EU i sommar. Det rapporterar Daily Star, och hänvisar till att den sociala mediejätten nyligen dragit sig ur EU:s frivilliga regelverk om att bekämpa så kallad “desinformation”.

Skälet kan vara att EU:s nya lag Digital Service Act (DSA) kommer att börja gälla i augusti, skriver sajten, där internetplattformar blir lagligt tvungna att censurera sina användare ifall de anklagas för att sprida desinformation.

EU:s kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton skrev själv på Twitter “Du kan fly men du kan inte gömma dig”, i samband med att plattformens ägare Elon Musk drog sig ur censurregelverket. “Våra teams kommer vara beredda för verkställande” fortsätter han, åsyftande de nya reglerna som träder i kraft i augusti, då Twitter kommer bli tvungna att ta bort inlägg som anses utgöra “desinformation”.

Twitter upptäckte Vita husets lögn
Twitter har sedan början av maj en egen kontrollmekanism vid namn Community notes som används för att peka ut desinformation på plattformen, genom att sidans användare får skriva rättelser på andras inlägg, som andra användare sedan får rösta på. De rättelser som fått flest röster visas sedan under det ifrågasatta inlägget, så att läsare enkelt kan ta del av dem. Man behöver däremot ha ett konto på sidan för att de ska synas.

Funktionen har använts bland annat för att rätta ett uttalande av Vita husets pressekreterare efter att hon på en presskonferens påstod att USA:s president Joe Biden hade minskat den olagliga invandringen till USA med 90 procent. Enligt de framröstade rättelserna låg den olagliga invandringen till landet snarare på rekordsiffror, och hade ökat med 25 procent bara den senaste månaden.

Den befintliga funktionen tvingar däremot inte någon att radera ett inlägg, vilket EU:s nya lagar skulle göra.

Senaste från Nyhetsbyrån