Tillräckligt många vindkraftsparker kan negativt påverka klimatet lokalt, med minskat nederbörd och luftfuktighet. Detta menar en forskare som den tyska tidningen Nordkurier har talat med.
– Vi behöver mer kritisk vetenskap och mindre blind ideologi, anser forskaren.
– Logiskt sett så saktar stora vindkraftverk ner vinden. Mindre vind betyder mindre avdunstning, och därför mindre nederbörd. Och om det blir torrare, så blir det också varmare, förklarar Gerd Ganteför, professor i fysik, till tidningen. Han hänvisar bland annat till en studie gjord på vindkraftsparker i Texas, där ökad marktemperatur härleddes att kallare luft som på natten skulle bidra till att kyla ner marken blev blandad med varmare luftströmmar, som en konsekvens av rotorbladens rörelser.
Professorn varnar för att särskilt den tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern kan komma att lida konsekvenser av de många vindkraftsparker man redan har upprättat på Östersjökusten. Han förutspår att regionen kan bli torrare i framtiden, om man inte börjar studera konsekvenserna av vindkraftsparkerna närmare.
Ganteför menar att gigantiska summor och resurser investeras i forskning om atmosfärens koldioxidhalt och dess effekter på klimatet, men att det nästan inte finns något intresse alls för hur klimatet lokalt kan påverkas av vindturbiners störningar av luftströmmar. Han kritiserar den offentliga debatten om vindkraft, som han menar inte är vetenskaplig.
– Ibland känns det som att man står upp emot en religiös iver. Och den har inget med vetenskapen att göra, säger han till tidningen, och efterlyser “mer kritisk vetenskap, och mindre blind ideologi” i energifrågan.