Gå till innehåll

Utländska företag överrepresenterade vid arbetsplatsolyckor i Sverige

Foto: Getty Images/Trygve Finkelsen

Antalet dödsfall på arbetsplatser i Sverige har skenat de senaste tre åren, rapporterar flera medier. Utländska företag, i synnerhet från Baltikum och Östeuropa, är överrepresenterade som ansvariga arbetsgivare vid dödliga olyckor, enligt en granskning som Riks har gjort.

Antalet årliga dödsolyckor på svenska arbetsplatser har mer än fördubblats på tre år, med 24 dödsfall 2020 och 52 under 2023. Bara mellan 2020 och 2021 ökade dödsfallen från 24 till 39, säger Riks, med hänvisning till Arbetsmiljöverkets statistik.

Samtidigt var dock antalet dödsfall år 2020 avsevärt mycket lägre än under föregående år. 2019 inträffade 36 dödsolyckor, och 2018 50 stycken, uppmärksammar Dagens Nyheter. En anledning till detta är den så kallade pandemin, när stora samhällssektorer mer eller mindre avstannade på grund av oro kring covid-19.

Enligt Riks är utländska företag, från i första hand östra Europa och Baltikum, överrepresenterade vid dödsolyckorna. Polen, Litauen, Lettland, Rumänien, och Bulgarien är vanligt förekommande länder som företagen ursprungligen kommer från. Enligt DN är det byggbranschen som är mest olycksdrabbad.

Frågan om arbetsplatsolyckor aktualiserades i december efter att fem personer omkom vid ett bygge i Sundbyberg i Stockholm, när en arbetshiss föll mot marken. Enligt SVT var åtminstone tre av de omkomna migranter från Ryssland eller Ukraina.

Senaste från Nyhetsbyrån