Gå till innehåll

Vägrade kalla sjuårig elev ‘hen’ – fick sparken och varning från Skolinspektionen

Foto: Getty Images

Läraren Selma Gamaleldin som ansåg att användningen av det könsneutrala pronomenet ‘hen’ gick emot hennes kristna tro, fick 2021 sparken från en Waldorfskola i Järna efter klagomål från en elevs kränkta föräldrar. Nu har Skolinspektionen rekommenderat att Lärarnas ansvarsnämnd utfärdar en varning till henne, rapporterar Vi Lärare.

“Det faktum att läraren vägrat att omnämna en specifik elev med hens pronomen under en dryg termins tid, innebär att läraren visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning”, står det i Skolinspektionens bedömning. Enligt myndigheten var lärarens ‘hen’-vägran ett brott mot skollagen, där det står att skolan ska “respektera grundläggande mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar”.

Selma Gamaleldins juridiska ombud menar att motståndet mot ‘hen’-pronomenet av religiösa skäl skyddas av religionsfriheten, och menar också att Skolinspektionen saknar lagliga skäl att dra den kristna läraren inför Lärarnas ansvarsnämnd. Om nämnden bedömer att vägran att använda det könsneutrala ordet innebär att läraren varit oskicklig, brottslig, eller är “olämplig” återstår att se.

Läraren rädd att skolan uppmuntrar till könsbyte
– Som lärare de senaste fem åren vet jag hur stor påverkan lärare och skolpersonal kan ha på barnen, berättar Selma Gamaleldin i en video på Facebook, som hon la upp en tid efter sin uppmärksammade avskedning från skolan 2021.
– Skolpersonal har stora möjligheter att uppmuntra barn till att man kan vara en pojke, om man känner för det, och en flicka, om man känner för det. Även om man inte har den biologin, säger hon i videon.
– Och jag är rädd för att min dotter indoktrineras in i det, så att hon en dag säger till mig: "Mamma, jag känner mig som en pojke. Jag vill ta medicin och operera bort mina bröst", fortsätter hon, och menar att könsneutrala pronomen är misshandel mot barnen.

– Jag vill att alla ska vakna upp och förstå vad det är som händer. Det handlar om våra barn, sa Gamaleldin i en senare intervju med Världen Idag.

Selma Gamaleldin har sedan tidigare av Diskrimineringsombudsmannen tvingats betala 150 000 kronor i skadestånd till den sjuåriga pojken som kränktes av ‘hen’-vägran.

Senaste från Nyhetsbyrån