Gå till innehåll

Väljarna: SD styr Sverige – Upplevs ha mest makt över regeringen

Jimmie Åkesson (SD). Foto: Pelle Nilsson. Grafik: NB Nyhetsbyrån

Sverigedemokraterna är det parti som lämnat mest avtryck på Tidöregeringen, anser svenska väljare enligt en mätning i Dagens Nyheter/Ipsos. 57 procent anser att partiet har haft ett “mycket” eller “ganska stort” inflytande över regeringens politik, vilket är är att jämföra med Moderaterna, som endast 49 procent anser präglar Tidösamarbetet.

Framför allt är det i brottsbekämpningsfrågor och migrationen som Sverigedemokraterna enligt väljarna håller taktpinnen, men de anses även ha haft makt över de flesta andra politikområden. Detta är att jämföra med Kristdemokraterna och Liberalerna, som av väljarna upplevs bara ha genomslag inom vissa profilfrågor, vilket är sjukvården respektive utbildningen.

Moderaterna anses, trots att de erhåller majoriteten av ministerposter, ha varit mest inflytelserika i regeringens ekonomiska politik, men delar även plats med Sverigedemokraterna i rättsfrågor.

“Sverigedemokraterna har den bästa position ett parti kan ha om man vill både bilda opinion och ha inflytande över sakpolitiken. De får vara med och förhandla men har kvar friheten att kritisera regeringen och kan profilera sig i frågor som ligger utanför Tidöavtalet”, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Endast tio procent av väljarna tycker att Liberalerna, som försökt profilera sig som en “liberal garanti” i den så kallade konservativa Tidöregeringen, har stort inflytande. För Kristdemokraterna ligger siffran på 22 procent.

Upplevelsen om var makten ligger mellan partierna varierar inte särskilt mycket mellan vänster- och högerväljare, enligt mätningen. Däremot är det något fler personer som skulle ha röstat på något av oppositionspartierna om det var val idag, som anser att Sverigedemokraterna lämnar ett starkt avtryck. För de andra Tidöpartierna är det tvärtom, där är det främst högerväljare som anser att det är de borgerliga partierna som har makten i regeringen.

Enligt den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Demoskop ligger Sverigedemokraterna kvar strax under sitt valresultat med 19,6 procent av väljarstödet, och är jämnstora, om inte något större än regeringspartiet Moderaterna, som har 19,5 procent.

Senaste från Nyhetsbyrån