Gå till innehåll

Varannan svensk: SD är ett rasistiskt parti

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Pelle Nilsson

Drygt halva befolkningen svarar ja på frågan om Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti, enligt en mätning som SvD/Novus utfört. 40 procent svarar nej, medan nio procent inte har bestämt sig.
“Det är ett uppenbart hinder för fortsatt tillväxt att det fortfarande finns väljare som inte känner oss eller vilken politik vi står för”, säger partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson till tidningen.

Bäckström Johansson tror att bilden som svenska väljare har av hans parti är ett resultat av så kallad “desinformation”, och menar att man har “rigorösa processer” och ett “arbete kring nolltolerans” för att motverka så kallade rasistiska åsiktsbildningar inom Sverigedemokraterna. Han säger dock också att han tror att bilden av partiet kommer att förändras ju längre mandatperioden går, när fler personer “lärt känna” Sverigedemokraterna.

Bland kvinnor är det 62 procent som anser att partiet är rasistiskt, medan det bland män är 40 procent. Väljare som identifierar sig med partierna till vänster har en stark övervikt på personer som också svarar ja på frågan, med 84 procent av S, V, C, och MP:s väljare anseendes att SD är ett rasistiskt parti.

Även nästan var femte moderat väljare anser samma sak. Trots det anser 55 procent av M-väljare att SD borde få ingå i regeringen istället för att bara vara ett stödparti, vilket var en annan frågeställning i Novus undersökning.

Enligt mätningen anser även en procent av Sverigedemokraternas väljare att deras egna parti är rasistiskt.

Senaste från Nyhetsbyrån