Gå till innehåll

Varningen: Vattenpriserna blir de nya elpriserna

VA-taxan kan komma att bli upp till fyra gånger så hög som den är nu i inom en snar framtid, säger vatten- och avfallsbranschorganisationen Svenskt Vatten. Anledningen är bland annat förlegade ledningar som måste bytas ut, något som sker i alldeles för långsam takt, rapporterar SVT.

– Vi har sett systembrister under kanske 15 år, men vi har kanske inte orkat ta tag i dem, säger Pär Dalhielm, vd för Svenskt Vatten. Han säger att Sverige inte kommer ha uppgraderat vattensystemen i landet tillräckligt förrän om 200 år, i den nuvarande takten investeringarna görs.
– Vi behöver jobba minst dubbelt så snabbt, säger Dalhielm till SVT, och efterlyser en nationell diskussion om framtiden för vattenförsörjningen, likt den som pågår om elen. Han säger att det går att förebygga “systemkollaps”, men endast om man genast påbörjar arbetet med uppgraderingarna.

Den genomsnittliga villan betalar runt 700 kronor i månaden för vatten, och Svenskt Vatten förutspår att priset kan fyrdubblas till närmare 3000 kronor om 10–20 år. Vattenpriserna varierar liksom elpriserna kraftigt över landet, och skillnaden mellan den dyraste och billigaste VA-taxan är idag 500 procent, säger Dalhielm till SVT.

Senaste från Nyhetsbyrån