Gå till innehåll

106 oskyldiga drabbade av gängvåldet sedan 2012

Foto: Getty Images

29 döda och 77 skadade på elva år. Det är de oskyldiga offren för invandrargängvåldet i Sverige, som börjar gå ut mer och mer över personer som saknar kopplingar till gängkriminaliteten. Detta konstaterade rikspolischefen Anders Thornberg på regeringens nationella säkerhetsråd, som hade möte under torsdagen, rapporterar Omni.

Regeringen krishanterar de senaste veckornas många sprängningar, skottlossningar, och mordbränder, varav de flesta kopplas till en intern konflikt i det kriminella invandrargänget Foxtrot, som leds av Kurdiske räven.

– De kriminella nätverken ingjuter fruktan och skräck, drabbar helt oskyldiga, infiltrerar företag och myndigheter och är systemhotande, säger statsminister Ulf Kristersson (M). Han uppger att polisen efter kraftsamlingar lyckats stoppa över 30 olika dåd den senaste månaden.

Regeringen meddelade under gårdagen att de vill påskynda flera nya lagar som påstås hjälpa dem bekämpa den tunga invandrarbrottsligheten. Processer som annars kan ta flera år kommer alltså att kortas ner till månader, för att snabbt få möjlighet att införa repressiva verktyg som visitationszoner och vistelseförbud.

Sverigedemokraterna har även öppnat för möjligheten att gripa personer utan formell misstanke. Något snabbspår för partiledaren Jimmie Åkessons idé om att dra tillbaka svenska medborgarskap för kriminella har dock inte aviserats.

Invandrarvåldets oskyldiga offer
I september besköts en pub i Sandviken, där en 70-årig svensk man och en 20-årig bartender dödades. 20-åringen misstänks av polisen ha varit måltavlan för attacken, som kopplas till invandrad gängkriminalitet, enligt Aftonbladet.

I slutet av samma månad skedde en explosion i ett bostadsområde utanför Uppsala, som bedöms ha varit ett dåd riktat mot en person med koppling till en gängkonflikt. Den enda personen som dödades var en 24-årig kvinna som inte hade något med gängkriminalitet att göra.

Natten till 10 oktober skedde sju stycken mordbränder riktade mot enskilda bostäder på olika håll i Stockholm, som polisen bedömer var vedergällningsaktioner i invandrargängkonflikter. Flera personer vars hus sattes i brand uppges sakna kopplingar till gängkriminalitet. Polisen säger till Expressen att mordbrand kan vara det nya tillvägagångssättet för de kriminella invandrarna sedan polisen gjort flera beslag av olagliga sprängämnen.

11 oktober stormades en familjevilla i Västberga av män med vapen, med följd av att en 40-årig pappa dödades, och hans hustru och ena barn skadades. Enligt polisens teori kan familjen ha kopplingar till en person som är inblandad i gängkriminalitet, men ingen i familjen uppges ha någon egen inblandning.

Senast dödades två kvinnor i en annan misstänkt gängattack mot en villa i Tullinge, som ägde rum natten till den 13 oktober. Måltavlan tros ha varit en man som har ett släktskap med en gängkriminell, och uppges vara en känd artist, enligt DN. Bostaden där attacken skedde ägs enligt uppgift mycket riktigt av en artist som bland annat deltagit i Melodifestivalen ett flertal gånger.

Senaste från Nyhetsbyrån