Gå till innehåll

Jimmie Åkesson: Riv medborgarskap för kriminella

Jimmie Åkesson (SD). Foto: Pelle Nilsson

SD-ledaren Jimmie Åkesson anser att man borde dra in medborgarskap för gängkriminella och terrorister, som han beskriver som den “enda lösningen” på problemen som invandringen fört med sig till Sverige. Det förklarar han i en intervju med Expressen.
“Det betyder ju att du frångår principen om allas likhet inför lagen. Och har du väl börjat göra det kan man ju faktiskt ta det resonemanget längre. Och jag är absolut beredd att göra det”, säger Åkesson.

“Vi har en situation där människor lever i Sverige, som medborgare i Sverige, men de kan fortfarande inte prata svenska. De har ingen som helst koppling till det svenska samhället. De är bara här för att begå brott. De drar ner ryktet för svenska medborgarskap och svenska pass internationellt”, konstaterar partiledaren i intervjun.

SD-ledaren menar att Sverige för länge har duckat frågan om att dra tillbaka medborgarskap, med hänvisning till så kallad internationell rätt. Samtidigt menar Åkesson att Sverige fortfarande bör följa den internationella rätten, och till exempel inte dra tillbaka svenska medborgarskap för personer som saknar medborgarskap i ett annat land.

“Någonstans har utgångspunkten varit att man inte kan göra någon statslös. Men har du ett medborgarskap i ytterligare ett land så finns det ju faktiskt möjligheter att ompröva det svenska”, säger han till Expressen.

Att dra tillbaka svenska medborgarskap är nästa stora “paradigmskifte”, tror Åkesson, och menar att Sverige måste göra upp med föreställningen att så kallad “integration” är vägen framåt.
“Integrationspolitik bygger ju på en felaktig bild av att människor i allmänhet faktiskt vill bli svenskar. Det vill de inte”, säger han. Istället vill Åkesson se ett aktivt uteslutande av personer ur samhället som inte vill “bli” svenskar.

Han vill även knyta välfärden och offentlig service till medborgarskapet, samtidigt som medborgarskapet blir svårare att förtjäna.

Se också: Tidöpartierna: Svenskt medborgarskap bör kunna återkallas

Tidöavtalet en “parantes”
Tidigare har Jimmie Åkesson beskrivit Tidöavtalet med M, KD, och L som “silvertejp” på Sveriges problem. Enligt honom går det så kallade paradigmskiftet för långsamt genom den nuvarande regeringsbildningen, där han menar att många viktiga lagförslag och utredningar drar ut på tiden. I intervjun upprepar han sin ambition att göra SD till ett regeringsparti, och överväger sig själv på statsministerposten.

“Som jag ser det så finns det inget utrymme för kompromisser i den frågan. Antingen så sitter vi med i regeringen eller så är vi i opposition”, säger Åkesson till Expressen.

Senaste från Nyhetsbyrån