Gå till innehåll
EU

9 av 10 vet inte när EU håller val

Foto: Getty Images/Susie Hedberg/Pelle Nilsson

Grundläggande kunskap om valet till Europaparlamentet, som när det hålls, är mycket bristfällig bland svenskar, visar en mätning från Dagens Nyheter/Ipsos. 9 av 10 svarar att de antingen inte vet när valet äger rum alls, eller svarar fel på månaden.

Endast sju procent lyckades pricka in att det är i juni 2024 som Europaparlamentet håller val. Hur många som känner till datumet i detalj framgår inte. Det framgår inte heller hur många som ens kände till att EU höll val över huvud taget.

DN skriver att EU-rätten hade inflytande över 40 procent av lagarna som stiftades i Sverige under 2018.

“Det börjar bli bråttom för partierna att börja argumentera för sin sak och få upp intresset bland väljarna. Det handlar ju också om att förklara EU:s roll och varför det är viktigt att gå och rösta”, säger Ipsos analytiker Nicklas Källebring till tidningen.

Enligt mätningen är kännedomen om Europaparlamentsvalet störst bland högutbildade medelålders storstadsbor, oftast Miljöpartiets väljare. Samtidigt uppvisar personer som röstar på Sverigedemokraterna lägst kännedom.

I EU-valet 2019 var valdeltagandet 55 procent, vilket kan jämföras med att deltagandet i riksdagsvalet brukar ligga mellan 80 och 90 procent, skriver DN.

Senaste från Nyhetsbyrån