Gå till innehåll
EU

Charlie Weimers: Flytta asylprocessen utanför EU

Charlie Weimers. (Faksimil ECR)

Sverigedemokratiske Europaparlamentsledamoten Charlie Weimers höll på onsdagen ett anförande i parlamentet i Bryssel, där han uppmanade de övriga ledamöterna att se fördelarna med att flytta asylinvandringsprocessen utanför EU:s gränser.

Weimers menar att man på så vis kan undvika dödsfall bland migranter som använder Medelhavet som väg till Europa, och använder Danmarks system med det afrikanska landet Rwanda som sitt centrum för asylmottagning.

“Man måste inte vara konservativ för att ha en rimlig invandringspolitik, men man måste vara en realist”, sa Weimers, med hänvisning till att den danska regeringen är en så kallad blocköverskridande koalition av Socialdemokratiet, liberala Venstre, och liberala Moderaterne.

Weimers menar att det lutar åt att förläggningen av asylprocessen utanför Europa är framtiden, då idén fått stöd av den nederländska regeringen, och då även den liberala Europaparlamentsgruppen EPP:s (där bland annat svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår) ledare Manfred Weber har uttalat sig positivt om det danska systemet.

Brittisk Rwanda-satsning fiasko
Storbritannien, som i effekt lämnade EU 2020, har också drivit en politik för att flytta asylmottagningen och -processen till Rwanda. När det första planet som skulle ta asylsökare som befann sig i Storbritannien till Rwanda skulle avgå stoppades det däremot i sista sekund av en överstatlig domare från Europadomstolen, som Storbritannien fortfarande är ansvariga för. Storbritannien har sedan dess inte utfört en enda lyckad förflyttning av asylsökare från sitt territorium till Rwanda.

Senaste från Nyhetsbyrån