Gå till innehåll
EU

Charlie Weimers (SD) toppar lista på EU:s mest invandringskritiska politiker

Europaparlamentariker Charlie Weimers (SD). Foto: Pelle Nilsson

Analysföretaget EU Matrix rangordnar de tio mest inflytelserika Europaparlamentarikerna i olika sakfrågor, och inom migrationskritiken har svenske Charlie Weimers (SD) letat sig upp till topplatsen. Sverigedemokraterna anges också som parlamentets mest i allmänhet invandringskritiska parti.

Analysen består först av en kvantifiering av enskilda politikers “inflytande” på EU-politiken, och på migrationsområdet finner man spanske socialisten Juan Fernando López Aguilar, som är ordförande för Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor, där många migrationsrelaterade frågor avhandlas. Av de tio mäktigaste politikerna på området enligt EU Matrix tillhör fyra stycken parlamentsgruppen S&D, där även svenska Socialdemokraterna ingår.

När sajten gör bedömningen av de mest “profilerade” EU-politikerna på respektive område hamnar Charlie Weimers (SD) högst upp av alla inom den konservativa gruppen ECR, som Sverigedemokraterna tillhör. Detta eftersom han anses rösta mest invandringskritiskt av alla inom ECR, och har det högsta kvantifierade inflytandet.

Sverigedemokraterna bedöms också vara hela Europaparlamentets mest migrationskritiska parti, baserat på hur dess ledamöter har röstat i olika frågor.

"Sverigedemokraterna sätter den migrationspolitiska kursen hemma i Sverige och röststatistiken visar att vi även bär ledartröjan i Europa som representanter för väljare som vill se minskad migration", skriver Weimers in en kommentar till Nyhetsbyrån, och menar att EU för närvarande styrs "av en vänstergrön allians med mellanmjölkshögern".

Av de tio mest invandringspositiva Europaparlamentarikerna återfinns inga svenskar, enligt EU Matrix. Inga av de hundra mest inflytelserika Europaparlamentarikerna som helhet är heller svenskar, skriver Dagens Nyheter, som konstaterar att svenskar “underpresterar” i det överstatliga parlamentet.

Senaste från Nyhetsbyrån