Gå till innehåll
EU

Charlie Weimers (SD): Varför ville TV4 infiltrera mitt kontor?

Charlie Weimers, Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna t.v. Journalisten Daniel Andersson t.h. Foto: Pelle Nilsson/TV4

Journalisten Daniel Andersson, som infiltrerade Sverigedemokraterna och kanalen Riks för Kalla faktas räkning, sökte jobb på Sverigedemokraternas EU-kontor i Bryssel innan han slog till mot den så kallade “trollfabriken”. Det uppger partiets Europaparlamentariker Charlie Weimers i ett inlägg på sociala medier.

“Det faktum att Daniel Andersson sökte jobb på mitt kontor väcker frågan om huruvida den ursprungliga avsikten med Kalla Faktas reportage verkligen var att granska kommunikationsavdelningens ”trollfabriker”. Vi ligger, bokstavligen och bildligt, väldigt långt ifrån partiets kommunikationsavdelning i Stockholm och youtubekanalen Riks”, skriver Weimers.

I Kalla faktas dokumentärserie “Undercover i trollfabriken” uppger Daniel Andersson och Kalla fakta-producenten Emil Hellerud att avsikten med deras infiltration av partiet och kanalen Riks var att försöka belägga existensen av en så kallad “trollfabrik”, vilket påstods vara ett nätverk av konton på olika sociala medieplattformar där partiet spred så kallad desinformation, hat, och hot.

“Om Kalla Faktas egentliga syfte - tvärt emot vad som uppgivits - var att göra ett reportage för att smutskasta Sverigedemokraterna och påverka EU-valet till vår nackdel är mitt kontor givetvis det uppenbara målet för en infiltration”, skriver Charlie Weimers, och avslutar med två frågor till Kalla faktas ansvarige utgivare Fredrick Malmberg, om vad syftet med programmet egentligen var, och varför hans journalist ville ha jobb hos Sverigedemokraterna i Bryssel.

I en kommentar till Nyhetsbyrån skriver Charlie Weimers:

"Det är tydligt att Kalla Faktas arbetsmetoder behöver granskas av en oberoende utredare som lägger fram sina slutsatser innan valet. Väljarna måste kunna vara säkra på att TV4 inte ägnar sig åt valpåverkan."

Tidigare har även SD-ledaren Jimmie Åkesson påstått att TV4:s granskning är en “påverkanskampanj” mot Sverigedemokraterna för att försvaga partiet i EU-valrörelsen. Förutom att bli ämne för hård kritik från partiet blev “Undercover i trollfabriken” på fredagen även anmält för bristande medieetik av Myndigheten för psykologiskt försvar.

Senaste från Nyhetsbyrån